Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Η ΕΑΣ ΚΙΑΤΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

της Τζένης Σουκαρά

Οι φόβοι όλων επαληθεύθηκαν !30 λεπτά το βερύκοκο η τελική τιμή ,εξαιρετικά εξευτελιστική για τους παραγωγού βερίκοκου που διαπιστώνουν πως κάθε χρόνος που περνάει υπογραμμίζει την φθίνουσα κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος σκηνικού. Φανερά εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου εκφράζει την αγανάκτηση του και την οργή του για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί :
«Να σκύψουν όλοι στα προβλήματα των αγροτών και να υπάρξει και μια κεντρική διεύθυνση. Επιτέλους τι θα πρέπει να καλλιεργούν αυτοί οι βερυκοπαραγωγοί, οι παραγωγοί ροδάκινου, σουλτανίνας κ.τ.λ.
Δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια πολιτική. Την τελευταία στιγμή, οι παραγωγοί αφού έχουν κάνει όλα τα έξοδά τους έχουν κοπιάσει να σέρνονται για να πουλήσουν. Και να υπάρχει ένα καρτέλ, το καρτέλ των μεταποιητών που δεν χτυπήθηκε ποτέ από το επίσημο κράτος, το οποίο κάνει τη δουλειά του. Αγοράζει φτηνά και πουλάει ακριβά. ΄Όπως το κάνει στο λάδι στο γάλα και σε άλλα προϊόντα.»

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

«30 λεπτά το βερίκοκο για την μεταποίηση, 14 λεπτά κάτω από πέρυσι. Δεν ξέρω τι άλλαξε, θα πρέπει να μας το δικαιολογήσουν, οι μεταποιητές να αγοράζουν τα βερίκοκα 30 λεπτά. Από ότι ξέρουμε από την πληροφόρηση που έχουμε, κομπόστα δεν υπάρχει μέσα και επομένως τι άλλαξε;
Για ποιο λόγο αγοράζουν φθηνά;
Απλούστατα για να βγάλουν τα κέρδη τους. Καλά κάνουν, όσο εμείς μένουμε χωρίς μονάδες παρέμβασης δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. ΄Όσο αφορά την πλευρά του χυμού και μιλάμε για το Κιάτο και πιστεύω και οι άλλες ενώσεις, δραστηριοποιούμαστε στον τομέα αυτό. ΄Έχουμε αγοράσει οικόπεδο και θα προχωρήσουμε σε τέτοια μονάδα. Γιατί έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Διότι τώρα, αφού δεν έχουμε μονάδες μεταποίησης και μονάδες παρέμβασης,δηλ. συσκευαστήρια, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
΄Έρχεται εδώ και η ευθύνης του κράτους γιατί ενώ προσπαθούμε να εντάξουμε τέτοιες επενδύσεις μέσα σε προγράμματα, το κράτος έχει την τακτική του << τα ζώα μου αργά>> .
Το επισημάναμε και στον Υπ. Γεωργίας αυτό και μας κοίταζε σαν φακίρης.
Μια τέτοια μονάδα μεταποίησης μπορεί να γίνει από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση και βοήθεια από το κράτος. Το κράτος τα δίνει στους ιδιώτες, σε μας πάντα φέρνει δυσκολίες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: