Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΟ «ΜΗΝΥΜΑ» ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

της Τζένης Σουκαρά

Προβληματίζει η αποχή

Δημήτρης Ρέππας γραμ. ΚΟ ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι αποτέλεσμα εκλογών. Δεν είναι αποτέλεσμα δημοσκόπησης. Μέχρι τώρα είχαμε πολλές δημοσκοπήσεις που διεξήγοντο σε κύκλο 1000 ατόμων και στις οποίες σχολιάζαμε τις τάσεις. Τώρα δεν έχουμε μια δημοσκόπηση έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση σε κάλπη ευρωεκλογών όπου συμμετείχαν εκατομμύρια πολίτες. Άρα δεν έχουμε ένα πολιτικό συμπέρασμα ασφαλέστατο. Η συζήτηση για την αποχή είναι το καταφύγιο της Ν.Δ και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα που ανήκουν αυτοί οι οποίοι απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Γίνεται ένα λάθος ξέρετε.!! Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος της συσπείρωσης του κάθε κόμματος και η συσπείρωση μετριέται με αναγωγή στο τι ψήφισε ο κάθε πολίτης στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε όμως εκλογική αναμέτρηση έχουμε μετακίνηση και μεταστροφή των πολιτών. Αλλιώς θα είχαμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το ίδιο αποτέλεσμα. Ποιος αποκλείει ότι οι πολίτες που είχαν ψηφίσει Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές έχουν τώρα λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν μεταστραφεί κι είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ ή σε κάποιο άλλο κόμμα;
Κατά τα άλλα λοιπόν, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ασφαλές, αφού ψήφισαν εκατομμύρια πολίτες. Το συμπέρασμα είναι τριπλό:
α) ΄Έχουμε μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, νίκη η οποία μας χαροποιεί, αλλά αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η χαρά είναι η ευθύνη που αισθανόμαστε απέναντι στη χώρα και στους πολίτες που ως φαίνεται και πάλι κατά πλειοψηφία δείχνουν να εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ. Αυτό κάνει ακόμα πιο απαιτητικό το δικό μας έργο. Θα μας κρίνουν από αύριο, στη νέα πολιτική φάση που ήδη έχουμε μπει πολύ πιο αυστηρά οι πολίτες.
Β) ΄έχουμε μια ήττα της Ν.Δ, ήττα του Κυρίου Καραμανλή ο οποίος πήρε πάνω του τον εκλογικό αγώνα της κυβέρνησης. Ο Κ. Καραμανλής παρουσιάστηκε από την κυβερνώσα παράταξη ως το δυνατό όπλο της άρα λοιπόν κρίθηκε και αυτός προσωπικά, αποδοκιμάστηκε. Και γ) έχουμε μια δυσαρμονία της σημερινής βουλής με το εκλογικό σώμα. Της κοινωνικής βάσης με την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι θα επιδιώξει με όρους κομματικούς ίσως κάποια κομματική διαδικασία, συνέδριο ή κάτι άλλο σχετικό και όρους επικοινωνιακούς και πελατειακούς να κερδίσει ή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Πιστεύω ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα κάθε πολίτης είναι ότι έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο της ζωής του και η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.!!
Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές εδώ και αρκετούς μήνες. Η θέση μας αυτή δεν αλλάζει. Πιστεύουμε πως κάθε μέρα παραπάνω στη θητεία αυτής της κυβέρνησης είναι μια μέρα που αφαιρείται από το μέλλον της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση εζητήθη-εκρίθη και ευρέθη ελλιπής. ! Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και στις προσδοκίες των πολιτών, ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Πάνος Μπεγλίτης βουλευτής ΠΑΣΟΚ υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού

Πρόκειται για μια διαφορά ευκρινέστατη, καθαρότατη, αδιαμφισβήτητη, μια εκλογική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Ν.Δ. Πρόκειται για μια καταβύθιση της Ν.Δ ,μια διάλυση του πολιτικού ψυχολογικού ιστού του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική νίκη του ΠΑΣΟΚ , είναι μια πολύ σημαντική πολιτική ήττα της Ν.Δ . Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί τη βάση για τις πολιτικές εξελίξεις. Με άλλα λόγια ,έχουμε πλέον την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την δημιουργία των προϋποθέσεων για να πάμε ανεξάρτητα από το χρόνο των Εθνικών εκλογών σε μια νίκη και σε μια αυτοδυναμία, του κινήματός μας.

Τα στελέχη της Ν.Δ. επιχειρούν να πιαστούν από μια σανίδα σωτηρίας από το ποσοστό αποχής . Κανείς δεν αμφισβήτησε το ποσοστό αυτό. Κανείς όμως δεν οφείλει να αμφισβητήσει το καθαρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. ΄Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν την ευθύνη να αναλύσουν ψύχραιμα τα αποτελέσματα, τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει ο ελληνικός λαός. Εμείς αυτό θα κάνουμε. Δεν θριαμβολογούμε, δεν πετάμε στα σύννεφα. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα από μας γυρνάει με μεγαλύτερη ευθύνη, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να συνεχίσουμε το δρόμο της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία. Να ακούσουμε τους πολίτες, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, να υπερβούμε την κρίση του πολιτικού συστήματος . Σήμερα η στρατηγική μας για τις ευρωεκλογές στέφθηκε από επιτυχία. Στόχος μας ήταν μια καθαρή-ευκρινής νίκη. Από δω και πέρα χωρίς θριαμβολογίες συνεχίζουμε την συλλογική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του κυβερνητικού μας σχεδίου, του πολιτικού μας προγράμματος για την διακυβέρνηση της χώρας. Οι εξελίξεις πιστεύω θα είναι ταχύτερες του αναμενόμενου. Ο Κ. Καραμανλής υπέστη μια οδυνηρή ήττα, δεν διαθέτει πλέον πολιτικό κεφάλαιο, πολιτικό οξυγόνο, επιχείρησε μέσα από τις εκλογές να αγοράσει πολιτικό χρόνο για τον πρωθυπουργό έχει εξαντληθεί πλέον και αυτό θα οδηγήσει σε εξελίξεις και τη Ν.Δ. Ο ελληνικός λαός βιώνει μια μεγάλη ακυβερνησία, μεγάλα αδιέξοδα, σε αυτά προστίθεται σήμερα και η δεινή πολιτική ήττα του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι αναγκασμένος πολιτικά να σέρνεται .Δεν έχει πλέον στρατηγική, σχέδιο και αντιλαμβάνεστε πως το να σέρνεται η ισχνή και καταρρέουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ δεν ωφελεί τον τόπο, δεν ωφελεί την πατρίδα μας. Δεν αντέχει ο τόπος, είναι μεγάλα τα προβλήματα, μεγάλες και οι προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε, άρα αναγκαστικά ο Κος Καραμανλής θα προσφύγει σε εκλογές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
υφυπουργός Παιδείας


«Αυτή η περίοδος προσφέρεται για συμπεράσματα από όλους μας. Δεν μπορεί να υποταχθεί το πολιτικό σύστημα και η ελεύθερη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας σε εξωθεσμικά συστήματα που θέλουν να τοποθετήσουν με προπαγανδιστικούς μηχανισμούς την κοινή γνώμη και να την καθοδηγήσουν. Είδαμε σημεία και τέρατα κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών να κατασκευάζονται κόμματα στα εργαστήρια των δημοσκόπων, να βλέπουμε ξαφνικά ποσοστά του τύπου 17 και 20% για συγκεκριμένο κόμμα το οποίο είναι κάτω από το 5%, να βλέπουμε να κατασκευάζεται κόμμα που δεν είχε ούτε τίτλο, ούτε αρχηγό, ούτε πρόγραμμα το οποίο έχει καθηλωθεί εκεί που το τοποθέτησαν οι ψηφοφόροι την ώρα που κάποιοι άλλοι φιλοδοξούσαν πως θα έχει τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που απόψε εμφανίζει. Όλοι στο τέλος πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εδώ δεν είναι η δημοκρατία των δημοσκοπήσεων δεν είναι η δημοκρατία των εξωθεσμικών κέντρων, είναι η δημοκρατία των πολιτών, των κομμάτων . Είμαι πολιτικός επιστήμων και σέβομαι τη δουλειά η οποία γίνεται, αρκεί στη χώρα μας να μην γίνεται το λάθος να εκλαμβάνονται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ως εκλογικά αποτελέσματα και να μην χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις για την άσκηση προπαγάνδας. Επιτέλους όταν η Ελλάδα σηκώνει το άνάστημά της στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί η πολιτική της ζωή να υποτάσσεται στο σύστημα των εξωθεσμικών κέντρων. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές.»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ βουλευτής ΝΔ

Για την Ν.Δ, το αποτέλεσμα δεν ήταν ότι καλύτερο, δεν ήταν το αναμενόμενο. Προσπαθούμε να πάρουμε απαντήσεις για την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Θα έχουμε την δυνατότητα να τα αναλύσουμε και μέσα στα κομματικά μας όργανα, κι από εκεί και πέρα να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε αυτοί οι πολίτες που έχουμε δυσαρεστήσει να επανέλθουν στην Ν.Δ. Η αποχή από την άλλη, ήταν πρωτόγνωρη και σε αυτό έχουμε συμβάλλει και εμείς οι πολιτικοί που για πολύ καιρό ταλαιπωρούμε τους πολίτες με θέματα που δεν τους αφορούν, που δεν φέρνουμε την πολιτική στην πραγματική της ουσία. Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης ανήκει και στο ΠΑΣΟΚ που θέλησε να επικεντρώσει την αντιπολιτευτική τους στάση και συμπεριφορά στα σκάνδαλα. Δεν καταφέραμε να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα εκείνοι να μας γυρίσουν την πλάτη. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που απείχαν ανήκει στη Ν.Δ κι αυτό από την μια μας ανησυχεί αλλά και από την άλλη μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι με τις πρωτοβουλίες και τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνουμε προς την κατεύθυνση που θέλουν οι συμπολίτες μας, θα επανέλθουν στην Ν.Δ. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε, ότι είμαστε άξιοι να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς .Μέχρι τις επόμενες εκλογές για την Ν.Δ υπάρχουν σοβαρές αναμετρήσεις που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της διαφάνειας- της αξιοκρατίας-της καθημερινότητας-των υπηρεσιών υγείας να κερδίσουμε μάχες που αυτές τελικά θα διαμορφώσουν τις επόμενες εθνικές εκλογές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: