Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ : « Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ»

της Τζένης Σουκαρά

Οργισμένοι πολίτες από την μια και εξαθλιωμένοι ,επικίνδυνοι λαθρομετανάστες από την άλλη στήνουν οδοφράγματα .Ενώ οι υπεύθυνοι στήνουν ευκαιριακά τεχνάσματα για να κοπάσει η καταιγίδα. Κάντε μια βόλτα στην αφημένη Κόρινθο! Ήδη το καζάνι κοχλάζει. Έτσι ξεκίνησαν όλα !

Όλα αυτά που ζούμε ως απλοί παρατηρητές ,όλα αυτά που βιώνουμε ως πολίτες τον τελευταίο καιρό, όλα αυτά που έρχονται και μας φοβίζουν για το μέλλον ,είναι τα τραγικά αποτελέσματα μιας κακώς σχεδιασμένης ή ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής….
Η δημιουργία μια κοινωνίας μουδιασμένης, φοβισμένης και στην «γωνία» είναι ότι πιο επικίνδυνο για την ελπίδα και την πορεία μιας χώρας που θέλει να έχει ελπιδοφόρο μέλλον και να ονομάζεται δημοκρατική.
Στην ειδησεογραφία διαβάζουμε πως σε ένα μήνα από σήμερα μας υπόσχεται η κυβέρνηση πως όλα θα είναι έτοιμα για τα περίφημα κέντρα υποδοχής των παράνομων μεταναστών.
Ποια είναι η κατάσταση όμως σε αυτά που ήδη λειτουργούν; Δεν υπάρχει διερμηνέας, δικηγόρος, ψυχολόγος, με αποτέλεσμα όπως βεβαίως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε να μην μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική μέριμνα. Όταν οι παράνομοι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι από τα κέντρα υποδοχής τους δίδεται ένα «λευκό χαρτί» στο οποίο αναγράφεται η υποχρέωση να φύγουν μέσα σε30 ημέρες. Με ποιόν τρόπο; δεν αναφέρεται πουθενά. Χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα επιδιώκουν και πάλι την παράνομη φυγή τους μέχρι και πάλι να συλληφθούν να οδηγηθούν στα κέντρα υποδοχής ή κράτησης, καλλιεργώντας τον φαύλο κύκλο του παραλόγου που κυριαρχεί σε αυτήν εδώ την χώρα. Δηλ. το κράτος απαιτεί να αποχωρήσουν και από την άλλη τους το απαγορεύει το ίδιο …..
Τον Αύγουστο του 2008 δημιουργήθηκε στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα Λακωνίας ένα μικρής χωρητικότητας κέντρο υποδοχής με προσωπικό αστυνόμευσης. Διάβαζα τις προάλλες πως παρά την εργασία πολλών αλλοδαπών στη συγκομιδή πορτοκαλιών κάπου κοντά στην περιοχή της Σκάλας παρατηρήθηκε πως αδέσποτοι σκύλοι στην περιοχή είχαν εξαφανιστεί… πολλοί τότε εξέφραζαν τους φόβους τους πως αναγκάστηκαν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους να τρέφονται με αδέσποτα ζώα. Αντιλαμβάνεται κανείς πώς πληρωνόντουσαν! Είναι και αυτό ένα αποτέλεσμα μιας πολιτικής, εντελώς καιροσκοπικής και μιας κοινωνίας σαφώς με ρατσιστική διάθεση. Μια κοινωνία που βρέθηκε απροετοίμαστη αφού η ίδια η πολιτεία δεν φρόντισε να θωρακιστεί από την έξαρση του φαινομένου. Η αρχική μας αντίληψη ήταν πως είχαμε να κάνουμε με μια κατάσταση φιλοξενουμένων εργατών, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κάτι που έγινε λίγο έως πολύ αποδεκτό από την κοινωνία. Στα 2009 όλα δείχνουν εντελώς διαφορετικά και με ανεξέλεγκτες διαστάσεις….
Οργισμένοι πολίτες από την μια -εξαθλιωμένοι και επικίνδυνοι παράνομοι μετανάστες από την άλλη στήνουν οδοφράγματα ανάμεσά τους . Και οι υπεύθυνοι στήνουν ευκαιριακά τεχνάσματα με μέτρα- σκούπα για να κοπάσει η καταιγίδα. Φέρνουν αυτά όμως αποτέλεσμα; Όχι,!! Για κάντε μια βόλτα στην αφημένη Κόρινθο…΄Ήδη το καζάνι κοχλάζει ! Θόρυβο δεν κάνει ακόμα!
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: