Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

της Χριστίνας Τσιορωτά

-Ποιος άραγε γιορτάζει;
- Νερά – σκουπίδια και διάβρωση «καίνε» την Κορινθία


Ακόμα μια ημέρα περιβάλλοντος και εν τέλει ίσως να μοιάζει και φαιδρό. Η ημέρα δεν θα πρέπει να είναι εορτασμού, άλλωστε τι να γιορτάσουμε, αλλά αφύπνισης , συνειδητοποίησης και παρέμβασης. Δεν αφορά τους άλλους η υπόθεση περιβάλλον, αφορά και εμάς , όλους εμάς! Τον κάθε ένα από εμάς που ελαφρά τη καρδιά πετάμε και είναι το ποιο απλοϊκό παράδειγμα, το πλαστικό μπουκάλι με το νερό έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή αδειάζουμε το τασάκι με τα αποτσίγαρα στο χώμα. Σήμα κινδύνου εκπέμπει το σπίτι μας, γιατί το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και εμείς ; για να μην πέσει να μας πλακώσει θα πρέπει να το προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις


«Αν ήταν άνθρωπος θα έλεγε , δεν δέχομαι επισκέψεις»

Το περιβάλλον αυτήν την ημέρα παρομοιάζεται με άνθρωπο, έναν άνθρωπο ο οποίος γι αυτήν του τη γιορτή , για την οποίαν σπεύδουν όλοι να μιλήσουν και όλοι να δραστηριοποιηθούν, να πάρουν το δώρο και να πάνε επίσκεψη , μας κλείνει την πόρτα στην κυριολεξία «στα μούτρα»! «Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε σε καμία περίπτωση. Αν το περιβάλλον ήταν άνθρωπος θα μας έλεγε δεν δέχομαι επισκέψεις, δεν γιορτάζω» αναφέρει ο κύριος Βαγγέλης Σπινθάκης , εκπαιδευτικός περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων στην Κορινθία. «Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα καις την Κορινθία, οι πολίτες σε πρόσφατη κιόλας δημοσκόπηση της εφημερίδας σας , ως πρώτα προβλήματα βάζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα νερό , σκουπίδια , χωματερή , ρύπανση Κορινθιακού , διάβρωση ακτών, ρύπανση εδαφών από τα δηλητήρια. Έχουμε πρόβλημα , δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι , κάτι πρέπει να κάνουμε!

«Δεν είναι μόδα το περιβάλλον»

«Δεν έγινε μόδα, εγώ βλέπω μια ποιοτική διαφορά στην ελληνική κοινωνία σήμερα από παλιά, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Εμείς χαιρόμαστε που και άλλα κόμματα θέτουν το θέμα, είναι θετική η εξέλιξη πως η συζήτηση μετατοπίζεται στα εθνικά θέματα όπως θα έλεγα εγώ , που είναι βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος . διότι θα ήθελα να μιλήσω για έναν πατριωτισμό , στους παλιούς καιρούς οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους γι αυτά τα εδάφη, γι αυτά τα νερά γι αυτόν τον αέρα. Αυτά τα εδάφη απειλούνται σήμερα όχι από εξωτερικούς εχθρούς αλλά απειλούνται απο την ρύπανση , την υποβάθμιση , τα δηλητήρια. Κάθε χρόνο χάνεται ένα νησί ύψους 1 μέτρου χώματος όπως η Πάτμος λόγω της διάβρωσης , η οποία οφείλεται στην αποδάσωση των πυρκαγιών. Εμείς φταίμε για όλα αυτά. Είναι δικό μας καθήκον η προστασία των εδαφών , του αέρα της θάλασσας.»

«Ν αλλάξουν οι πολιτικές»

«Το πρόβλημα του νερού είναι ένα μεγάλο ζήτημα και θα συνεχίσει να είναι σε καιρούς κλιματικής αλλαγής , το πρόβλημα του νερού δεν λύνεται ν και λέγεται απο επίσημα χείλη. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θα πρέπει να δώσουμε βάρος στις πολιτικές εξοικονόμησης νερού στη διαχείριση νερών πρέπει ν αποφασίσουμε που θα δίνουμε το νερό και πως. Το πρόβλημα των απορριμμάτων πάλι δεν βλέπω να λύνεται. Η λύση είναι η ανακύκλωση ωστόσο δεν προχωρά. Το μήνυμα της ημέρας σαφώς είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων. Η αλλαγή των πολιτών αλλά και των πολιτικών μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: